Sunday, 21 October 2012

Bastilia 2012 - Condamnaţi la lectură

Dacă ai trecut prin Piaţa Romană, venind dinspre Universitate, ai zărit cu siguranţă o vilă somptuoasă care te întâmpină cu distincţia caracteristică fostului Mic Paris. Din goana maşinii nu ai timp să admiri decât arhitectura clădirii care se încadrează în stilul neo-romanesc. Treci cu vederea detaliile bizantine şi elementele decorative româneşti, grabindu-te spre locul tău de munca dintr-un bloc de birouri sau spre casa proaspăt echipată cu sisteme audio şi vedeo, gadget-uri şi mobilier ultra funcţional.

Nici nu-ţi dai seamă că de fapt trăieşti şi lucrezi într-o temniţă de termopane şi-ţi bei cafeaua sub un bombardament electronic, unde stresul te încătuşează şi câmpul magnetic creat de boxe, monitoare, telefoane etc te striveşte.

Bastilia a căzut. Trăiască Bastilia!

Ai o pauză? Ia-ţi laptop-ul şi urca În al 9-lea cer. Nu e o metafora, e o cafenea; spaţiul e generos, lumina te inundă, liniştea te calmează. Şi culmea, bucureştenii care-şi savurează cafeaua sau ceaiul la mesele colorate sunt foarte tineri. Par studenţi care fac planuri de succes şi tineri profesionişti care îşi savurează deja succesul.

Dacă eşti adult, părintele unui adolescent sau student, odată ajuns acolo, ai toate şansele să devii cool. Cred că acesta a fost sentimentul celor 50 invitaţi la workshop-ul organizat de Lexis Scoli de Limbi Straine. Tema, “Adolescenţii şi nevoile relaţionale”, nu este subiect de cafenea. Şi totuşi, ingredientele evenimentului au făcut ca cele trei ore   
să treacă pe nesimţite :
                                                                                                                         
- o prelegere şi o conversaţie agreabile, stăpânite cu fineţe de Cristina Elena Negut – senior trainer Habitat Management Team;
- invitaţii de toate vârstele, spirituali şi cu simţul umorului, au demonstrat o disponibilitate reală pentru informare si comunicare;
- şi nu în ultimul rând, staff-ul librăriei, discreţi dar de un profesionalism exemplar. Şi cafeaua, sortimentele de ceai şi... (wow!) ciocolata caldă.
 
 Ce să-ţi mai spun? Ţi se vor întâmpla lucruri absolute neobişnuite. Sigur vei fi tentat să te ascunzi în Colţul pentru lectură sau pur şi simplu vei rămâne cu ochii pironiţi pe pereţi (!?). S-ar putea să-ţi îndeplineşti visul de a-ţi vedea copilul transformat într-un cititor de carte. În sala de lectură şi activităţi pentru copii, mâna de care s-a sudat un I-Phone nu va rezista tentaţiei să nu răsfoiască o carte, să nu-şi testeze “geniul” încercând un joc logic. Crede-mă pe cuvânt, du-te să vezi.

No comments:

Post a Comment